Доступність посилання

ТОП новини

Сербія напередодні президентських виборів (огляд місцевої преси)


Анамарія Рамач Белград, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президентські вибори, які відбудуться у неділю 20 січня, в центрі уваги сербських мас-медіа. Водночас, за два дні до виборів панує «передвиборча тиша», коли дозволено лише оприлюднювати інформацію щодо можливої явки на вибори та показ роликів відповідальних органів і неурядових організацій, у яких громадян інформують, коли та яким чином вони можуть голосувати.

Стаття під заголовком «Чому мусимо мовчати?» щоденника «Прес» інформує, що у більшості світових країн безпосередньо перед виборами існує «передвиборча тиша», хоча, скажімо, у США та Великобританії жодної заборони немає. У Сербії колишній президент Мілошевич напередодні позачергових виборів 1992 року змінив правило – продовжив цю «тишу» з однієї доби до двох.

Щоденник «Бліц» нагадує, що на виборах у Сербії, які вперше будуть проведені після ухвалення нової Конституції і розвалу державного об’єднання з Чорногорією, балотується дев’ять кандидатів. Згідно з опитуванням головну боротьбу за посаду президента вестимуть між собою нинішній президент Сербії Борис Тадич та кандидат ультранаціоналістичної Сербської радикальної партії Томіслав Николич, який уже втретє намагається стати «першою особою Сербії». Передбачають, що у першому раунді жоден з кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, і тому на 3 лютого очікують проведення другого туру.

Британцям та американцям заборонили бути «офіційними спостерігачами»

Незалежний щоденник «Данас» повідомляє, що Центральна виборча комісія у четвер уночі підтвердила своє попереднє рішення, яким вона не дозволила представникам посольств Великобританії та США спостерігати за виборами. За таке рішення Комісії голосували представники консервативних партій, серед них і представники партії поміркованих націоналістів прем’єра Коштуниці, яка теж входить до правлячої коаліції. А проти проголосували проєвропейські партії, які активно виступають за приєднання Сербії до Євросоюзу. Верховний суд Сербії попередньо скасував попереднє таке ж рішення ЦВК, наказавши їй знову розглянути це питання, але Центральна виборча комісія не змінила свого рішення.

Проурядова щоденна газета «Політика» опублікувала статтю під заголовком «Невдахи, але оптимісти», у якій мовиться, що позитивний настрій громадян Сербії є найвищим від грудня 2000 року і він переважає серед усіх соціальних груп, окрім найбідніших. Такі результати опитування громадської думки Центру для вільних виборів та демократії. Опитування було проведене в останній тиждень минулого року, за яким «позитивний настрій» панує серед 64 відсотків громадян Сербії.
XS
SM
MD
LG